Pieczenie domowego chleba

 Jak upiec chleb?

Praktyczny poradnik dla początkujących

Postaw na domowy chleb. Własne wypieki niosą ze sobą sporo zalet. Samo pieczenie chleba nie jest wcale trudne. Jak upiec chleb w domu i czy to się opłaca?

Pozwól, że wprowadzę Cię w temat :)

Naturalny, domowy chleb ma prosty skład. A im prostszy skład, tym wyrób chleba wychodzi tańszy. Wiąże się to także z lepszą przyswajalnością chleba dla naszego organizmu.

Tymczasem na cenę sklepowego chleba wpływa wiele czynników, a skład bochenka często pozostawia wiele do życzenia... Wypiek własnego chleba daje nam kontrolę w zakresie doboru składników.

Piekąc chleb samodzielnie, zawsze będziemy mieć  w domu nieprzebrane cudzymi rękami (nie zawsze czystymi...) pieczywo.

Oprócz korzyści zdrowotnych, domowy wypiek chleba ma też inną zaletę - po prostu relaksuje, może stać się swoistym rytuałem.

Upieczenie domowego chleba wychodzi tanio - nawet gdy uwzględnimy swój czas i zużycie wody, prądu. Na jeden bochenek są to niewielkie liczby.

Przykładowe ceny sklepowego pieczywa przeciętnej jakości:

– chleb żytni z ciasta głęboko mrożonego 450 g – 2,99 zł – chleb z ziarnami fitness  300 g – 3,99 zł – pokrojony chleb wiejski  500 g – 2,99 zł

Jeśli chcemy kupić pieczywo dobrej jakości, ceny mogą okazać się zaporowe. Startują od 8 zł  i potrafią sięgnąć nawet 25 zł za bochenek!

Chcesz spróbować upiec własny chleb? Zajrzyj do artykułu po dodatkowe porady. Aby wypiek się udał, trzeba pamiętać  o kilku niuansach.

Bread bun

W artykule  czeka na Ciebie także garść wypróbowanych przepisów. Dziękuję  za uwagę!

Danuta Duszeńczuk-Chmiel