Postaw na domowy chleb. Własne wypieki niosą ze sobą sporo zalet. Samo pieczenie chleba nie jest wcale trudne. Jak upiec chleb w domu i czy to się opłaca?
Pozwól, że wprowadzę
Cię w temat :)
Naturalny, domowy chleb ma prosty skład. A im prostszy skład, tym wyrób chleba wychodzi tańszy. Wiąże się to także z lepszą przyswajalnością chleba dla naszego organizmu.
Tymczasem na cenę sklepowego chleba wpływa wiele czynników, a skład bochenka często pozostawia wiele do życzenia... Wypiek własnego chleba dajenam kontrolę w zakresiedoboru składników.
Piekąc chleb samodzielnie, zawsze będziemy mieć w domu nieprzebrane cudzymi rękami (nie zawsze czystymi...) pieczywo.
Oprócz korzyści zdrowotnych, domowy wypiek chleba ma też inną zaletę - po prostu relaksuje, może stać się swoistym rytuałem.
Upieczenie domowego chleba wychodzi tanio - nawet gdy uwzględnimy swój czas i zużycie wody, prądu. Na jeden bochenek są to niewielkie liczby.
Przykładowe ceny sklepowego pieczywa przeciętnej jakości:
– chleb żytni z ciasta głęboko mrożonego 450 g – 2,99 zł– chleb z ziarnami fitness 300 g – 3,99 zł– pokrojony chleb wiejski 500 g – 2,99 zł
Jeśli chcemy kupić pieczywo dobrej jakości, ceny mogą okazać się zaporowe. Startują od 8 zł i potrafią sięgnąć nawet 25 zł za bochenek!
Chcesz spróbować upiec własny chleb? Zajrzyj do artykułu po dodatkowe porady. Aby wypiek się udał, trzeba pamiętać o kilku niuansach.